Mat är viktigt för alla levande varelser, och särskilt viktig för många är att den är både god och gärna ekovänlig. Något som det talas mycket om är hur maten är för de som är de svagare i samhället, de äldre, de som behöver personlig assistans och liknande, mer om detta skriver vi idag.
I Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur det nyligen uppdagades om hur de äldre i kommunen tappat markant i vikt. Det hela visade sig orsakas av kvaliteten på maten som de äldre fick serverat till sig. Beskrivningarna varierar mellan kall, vidbränd och oätlig. Inte ett gott betyg alltså. Mat ska ju vara välsmakande, ha bra konsistens och gärna vara varm. Många på äldreboende sköt helt enkelt tallriken ifrån sig och vägrade att äta, och de som hade anhöriga fick ibland mat från dessa istället. Det är alltså inte bara dålig mat, utan så dålig mat att människor började magra.
Allas rätt till god mat – oavsett ålder eller funktionshinder
En person som är förlamad från halsen nedåt bestämde sig för ett litet tag sen att förverkliga sin dröm om att skriva en kokbok med hjälp av sina personliga assistenter, som vi kan läsa om i denna artikel i Dagens Nyheter. Det har inte gått fort och krävt digert arbete men nu finns kokboken att köpa, skriven av Franciska Darnell. Rätten att äta god mat, och lusten att äta just god mat, är inte förunnat ett fåtal, det är en rättighet som alla borde ha tillgång till. För god mat behöver inte vara vare sig dyrare eller svårare än snabbmat.
På Tjörn finns det ett äldreboende där de äldre bestämmer vad som ska ätas under veckodagarna. Där lagas all mat från grunden och äts upp, samtidigt som mycket av maten är både närproducerad och ekologisk – något som många äldre uppskattar. Boendet har en kökschef med passion för mat och omtanke för andra människor, som tycker att alla de boende ska få just den frukost de är vana vid och god mat, så att de känner sig hemma. Dessutom går äldreboendet med vinst, så det går att förändra mer än vad man kan tro. Mer om detta kan man läsa om i denna artikel från Expressen.