I ett tidigare inlägg skrev vi om den största restaurangen i Stockholm, Mother, som vi hoppas har ekologiska och närproducerade råvaror. Sverige är nämligen ett av de främsta när det kommer till just ekologisk mat. Vad vill dock magen ha för mat?
I Metro beskrivs det hur vi i Sverige snart (förhoppningsvis) är bäst i världen på ekologisk mat. Det är nämligen så att den svenska försäljningen av just ekologiska livsmedel ökade snabbast i Sverige under år 2015, då den ökade med hela 39 procent enligt en artikel i Dagens Nyheter.
För den som är noga med sina val när det kommer till mat kan ha intresse av att läsa denna artikel i Svenska Dagbladet, om vad som sägs vara de allra värsta fienderna till tarmfloran i magen. Det som är det sämsta för din mage är först och främst antibiotika, som finns i en hel del kött. Det är alltid bäst, på alla sätt och vis, att köpa ekologiskt kött. På andra plats kommer skräpmat, det dödar snabbt goda bakterier i tarmfloran. Så att äta bacon till frukost, hamburgare, pommes och cola till lunch är illa för magen. Inte bara är det dåligt för kolesterolet alltså, dessutom är det fiberfattigt.
Annat som är sämre för magen är transfett från kakor och andra bakverk, chips och stekta livsmede. Söta drycker är inte heller något att hurra för.
Vad magen vill ha
Tarmfloran vill i stället ha grönsaker, gärna råa sådana och det bästa är faktiskt att äta kött så sällan som möjligt. Det är farligt att äta ensidig kost, i stället är det bäst för magen om man varierar sin kost så mycket som möjligt och inte äter artificiellt raffinerade livsmedel. Med varierad kost kommer en varierad tarmflora, som i sin tur bygger upp ett starkare immunsystem. Ett land som äter varierat sägs vara Frankrike, en traditionell fransk måltid består alltid av tre rätter och avslutas med en kopp svart kaffe – det gör att de får i sig varierad mat och borgar för de goda bakterierna i magen. Rödvin är dessutom bra för tarmbakterierna samt att äta flera sorters olika ostsorter där någon gärna får vara opastörierad samt att avsluta måltiden med yoghurt – något som fransmän gärna gör.